Welkom
De Pianowedstrijd van Luik werd in 1996 opgericht door Hélène Fazius, die de Wedstrijd steeds heeft voorgezeten. De hoop die sinds 26 jaar verbonden is met de Wedstrijd, is waargemaakt.
Gedurende 13 edities heeft de Pianowedstrijd het gehele muziekonderwijs in België gevaloriseerd, een echte uitstraling gekend in alle delen van ons land en zich opengesteld voor de scholen van het Groothertogdom Luxemburg.
Zijn succes heeft hij te danken aan de kwaliteit van zijn organisatie, het prestige van de jury en het talent van zijn kandidaten. Veelbetekenend is het feit dat alle Belgen die de laatste 28 jaren een rol hebben gespeeld op de Koningin Elisabethwedstrijd laureaten zijn geweest van de Pianowedstrijd van Luik.
Voor de 20e verjaardag in 2016 vond de finale van het Concours plaats in de prestigieuze Filharmonische Zaal van de OPRL in aanwezigheid van Hunne Koninklijke Hoogheden Prins Laurent en zijn dochter Prinses Louise.
De wedstrijd
Duizenden jongeren studeren piano in onze academies en conservatoria. Honderden leerkrachten zetten er zich ten volle in. Hier is een enorm potentieel aan talenten die we moeten bevorderen.
De Pianowedstrijd van Luik, die om de twee jaar georganiseerd wordt, beoogt deze jonge talenten te ontdekken, te laten ontdekken en aan te moedigen. Een doelstelling is tevens de leerkrachten en scholen die deze leerlingen opleiden te valoriseren. Daarom is de Wedstrijd voorbehouden aan leerlingen die regelmatig zijn ingeschreven in een academie, een muziekschool of een eerste Masteropleiding piano aan een Muziekhogeschool (conservatorium).
Het hoge niveau van de jury staat borg voor de kwaliteit van de prijsdragers.
De huidige voorzitter van de jury is Jean-Marc ONKELINX. Tot nu toe bestond deze jury uit Victor CHESTOPAL, Jean-Philippe COLLARD-NEVEN, Dominique CORNIL, André DE GROOTE, Mikhaïl FAERMAN, Robert GROSLOT, Jan MICHIELS, Evgeny MOGUILEVSKI, Jean MULLER, Stéphanie PROOT, Philippe RASKIN, Eliane REYES, Piet SWERTS, Gabriel TECLU, François THIRY, Liebrecht VANBECKEVOORT, Boyan VODENITCHAROV et Alan WEISS.
Een verdere troef van de Wedstrijd is de stad Luik.
Een sympathieke muziekstad met een rijk muzikaal verleden en tot vandaag de zetel van grote instellingen zoals het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Luik en de Koninklijke Opera van Wallonië.
Redenen genoeg om aan onze activiteiten deel te nemen.